I Turkiet hålls val på söndag, och landets väljare håller andan. President Recep Tayyip Erdogan och hans parti AKP har länge styrt landet med en alltmer auktoritär och repressiv hand, vilket har lett till oro för demokratins framtid i landet.

Detta val är särskilt viktigt eftersom Erdogan försöker förnya sitt mandat och fortsätta styra landet i ytterligare fem år. Men hans stöd har minskat på senare tid, och många väljare är missnöjda med hans hantering av landets ekonomi och med hans repressiva åtgärder mot oppositionen i tidigare val.

Enligt en artikel i Dagens Industri kan priset på lokala valuta falla ytterligare om Erdogan vinner valet. Detta skulle drabba landets ekonomi och göra det svårare för människor att få tillgång till varor och tjänster. Det är därför som valet kallas för ”Lökarnas krig” då priset på lök stigit från cirka 3 kronor per kilo till 30 kr/kg på kort tid. Detta lyfts fram av Kemal Kilicdaroglu och hans CHP-ledda opposition som en valfråga i landet och menar att Erdogan kommer att fortsätta ta galna, ekonomiska beslut för landet, samt att han kommer inskränka på den demokratiska friheten och pressfriheten i landet.

Många utlandsjournalister rapporterar om att det kanske är dags att säga adjö till demokratin i Turkiet, med tanke på de senaste årens utveckling och hur Erdogan har styrt landet med järnhand och att oppositionen har blivit tystad genom trakasserier, hot och fängslanden.

Valet är avgörande för Turkiets framtid som demokrati. Om Erdogan och AKP vinner valet förväntas de fortsätta sin auktoritära regim, medan en seger för oppositionens Kemal Kilicdaroglu skulle kunna innebära en nystart för landet.

Valet har också stor, direkt betydelse för Sverige eftersom oppositionen har lovat att godkännas Sveriges NATO-ansökan redan i juni i år om de vinner. Med oppositionen kommer man även vända sig mer till västvärlden och föra en mer sekulariserad politik som skiljer sig från Erogans högerkonservativa linje som lyfter fram islamismen som landets värdegrund.

Mång av Turkiets väljare håller nu andan och hoppas på ett demokratiskt skifte i landet. De vill ha en regering som främjar demokrati, frihet och ekonomisk stabilitet. Men för att detta ska ske måste de kämpa mot de repressiva åtgärder som Erdogan och hans parti har vidtagit under de senaste åren. Valet på söndag kommer därför att vara ett avgörande steg på vägen mot att återupprätta Turkiet som en demokratisk stat.

av NUWCE