Ett extrainsatt EU-toppmöte med regerings- och statscheferna har inletts idag. De träffas för att diskutera migration, ekonomi och USAs stödpaket till företag för grön omställning.

Under mötet dök även Ukrainas president Zelensky upp och uppmanade EU att tillsammans stå enade mot Ryssland och stå upp för demokratin, eftersom Ukraina anser sig kriga för Europa och dess frihet och demokrati. Zelensky talade om hur han ser fram emot ett bli EU-medlemmar när de vunnit kriget, men för att vinna det så behöver EU nu skicka stridsflyg också efter att man försett landet med stridsvagnar.

På EU-mötet diskuteras även den ökade migrationen och vissa länder vill bygga en ”mur” för att förhindra att det blir som 2015 när väldigt många migranter sågs vandra in i igenom hela Europa.

Närmast kommer man även diskutera hur man ska bemöta USAs stödpaket om grön omställning och om det ska göras genom att medlemsländerna tar nya, gemensamma lån, eller väljer något annat sätt. Sverige och den svenska regeringen vill inte att det bekostas med nya lån.

av NUWCE