Den amerikanska regeringen meddelar nu att den kinesiska väderballongen hade antenner avsedda att ta upp radiosignaler och avlyssna militär kommunikation.

Det var för en vecka sedan som privatpersoner rapporterade att de såg en stor, vit ballong svävandes över USA från Alaska i väst till South Carolina i väst innan den sköts ner av amerikanskt stridsflyg. Den kinesiska regeringen har hela tiden hävdat att ballongen bara var en väderballong som till största del genomförde metereologiska undersökningar som var på villovägar, trots att det finns ännu en liknande ballong över Centralamerika.

Kina meddelade tidigare i veckan i den statliga TV-kanalen att om USA väljer att skjuta ner ballongen så kommer det ytterligare bidra till en ansträngd relation länderna emellan. Nu när man från USAs sida meddelat att Kinas spionballong avlyssnade militär radiotrafik sitter man på spänn och inväntar svar från Kina.

Det är ingen hemlighet att länderna spionerar på varandra. Redan 2001 plockade Kina ner ett amerikanskt spionplan när det flög strax söder om Hong Kong. Enligt publicerade Snowden-dokument demonterade Kina planet i småbitar för att lära sig av den nya teknologin innan man återlämnade skalet till USA.

Amerikanarna har länge hävdat att man bara flyger över internationellt luftrum för att få fram bevis att Kina bygger artificiella öar som används som militärbaser i Sydkinesiska havet som anses inskränka på andra länders territorium till sjöss.

Ballonghändelsen har lett till ett nytt kallt krig, eller i alla fall en väldigt frostig relation länderna emellan. Den amerikanske utrikesministern Antony Blinken, som hade ett planerad besök i Kina dagarna efter ballongen upptäcktes, ställde in resan och mötet där många akuta frågor skulle ha diskuterats. Även president Joe Biden fördömde högljutt Kinas agerande i sitt tal till nationen i veckan.

Det föreligger nu stor risk att Kina ökar sin press på Taiwan, ett land som USA lovat försvara mot stormakten Kina. Just nu sker dessutom delvis ett tyst krig mellan länderna där USA förser Ukraina med vapen medan Kina hjälper Ryssland. Därmed ses ballonghändelsen som väldigt känslig eftersom den kommer i ett mycket känsligt läge rent tidsmässigt och med tanke på vilken utrustning ballongen bar på.

av NUWCE