Vi på Nuwce har fått en intervju med Socialliberalernas partisekreterare, James Brocka. Partiet ställer upp med EU-kandidaten, Maria Thunholm, på Folklistan (som är en öppen valsedel).

Herr Brocka, tack för att du tar dig tid att prata med oss. Vi skulle vilja börja med att prata om er strategi inför det kommande EU-valet. Kan du berätta mer om varför ni valde att stödja Maria Thunholm genom Folklistan, trots dess högerorienterade profiler?

James Brocka

– Absolut, det är en strategiskt viktig fråga för oss. Vi initierade konceptet redan 2022 och ser Folklistan som en plattform för bredare politisk mångfald, samarbete och direktdemokrati. Trots våra ideologiska skillnader tror vi att det är avgörande att ena olika röster under en gemensam flagg för att stärka den socialliberala rösten i Europaparlamentet.

Genom att stödja Maria Thunholm genom Folklistan kan vi göra just det och främja våra gemensamma värderingar på en europeisk nivå.

Det låter som en strategi med fokus på enighet och samarbete. Kan du utveckla hur ni ser att detta kan gynna ert mål att främja socialliberala värderingar i EU?

Maria Thunholm

– Självklart. Redan inför riksdagsvalet 2022 lanserade vi en tekniskt valsamarbete mellan olika partier, organisationer och personer genom listan Politiskt Skifte där vi ville samla kandidater under en gemensam flagg i svensk politik och driva fram socialliberala politiska initiativ. På samma sätt ser vi att Folklistan handlar om att maximera vårt inflytande och arbeta tillsammans för att påverka positiv förändring.

Vi tror att detta är den bästa vägen framåt för att främja demokrati, mänskliga rättigheter och socioekonomisk utveckling i Europa.

Tack för att du delade era tankar om er strategi. Nu skulle vi vilja prata lite mer om er kandidat, Maria Thunholm. Kan du berätta vad som gör henne så unik och lämpad för att representera Socialliberalerna i Europaparlamentet?

– Naturligtvis. Maria är inte bara en politisk representant, utan även en aktivist inom HBTQ-rörelsen sedan många år och en föregångare för socialliberala värderingar. Hennes erfarenheter och identitet som transperson ger henne unika perspektiv och förmågor som är värdefulla i Europaparlamentet. Hon representerar inte bara en politisk position, utan även en levnadserfarenhet som är underrepresenterad i dagens politiska landskap. Vidare har hon ett bredare europeiskt perspektiv eftersom hon bor i Frankrike sedan några år och därför kan se hur viktigt det är att vi stärker det europeiska samarbetet, inte försvagar det som många andra kandidater och partier vill. 

Det låter som en unik position som Maria Thunholm kommer få på Folklistan. Slutligen, hur kan människor praktiskt stödja Maria Thunholms kandidatur inför det kommande EU-valet?

– Det finns flera sätt att stödja Marias kandidatur. För det första kan man självklart rösta på henne i EU-valet. Dessutom kan man engagera sig i kampanjen genom att sprida information, delta i aktiviteter och evenemang, samt mobilisera andra att rösta på henne. Varje röst är viktig och kan göra en verklig skillnad för att skapa en mer inkluderande, rättvis och progressiv framtid för Europa.

Tack så mycket för att du delade era tankar med oss idag, Herr Brocka. Vi önskar er och Maria Thunholm lycka till i det kommande EU-valet.

– Tack så mycket. Vi är övertygade om att vi tillsammans kan göra verklig skillnad i Europaparlamentet och för Europa som helhet.

av NUWCE