President Vladimir Putin höll ett tal till nationen inför årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina, och det visade återigen hur farligt nationalism kan vara. Putin betonade att han skulle fortsätta offensiven i Ukraina och försvara människors liv, samtidigt som han anklagade västvärlden för att ha gjort allt för att starta krig. Han hävdade att Ryssland har försökt att lösa konflikten med diplomati, samtal och fredliga medel, men att västvärlden har avfärdat Rysslands närmanden och istället underblåst kriget. Putin anklagade också Ukraina för att ha startat kriget och att de försökt att få tag på kärnvapen.

Putin meddelade även att Ryssland pausar sitt deltagande i avtalet om kärnvapennedrustning, vilket är ytterligare ett tecken på hur farlig nationalism kan vara. Putin pratade även om vapentillverkning och att det ”finns en plan för detta i Ryssland”. Han betonade att utvecklingen av nya vapensystem fortsätter och att allt görs för seger.

Under talet kommenterade Putin också missnöjet från civilbefolkningen då soldater vittnat om att de inte fått sina utlovade betalningar. Putin meddelade att den ryska regeringen kommer att skapa en särskild statlig fond för familjer som förlorat anhöriga i kriget, men det är svårt att se det som någon tröst när Putin samtidigt kräver uppoffringar från soldater och folket när Ryssland nu ställer om både ekonomi och tillverkning till att vara en krigsnation. Det är viktigt att inte underskatta Putins farliga agenda och nationalismens förmåga att hota stabiliteten i världen, och risken för att starta ett nytt världskrig, denna gång med kärnvapen i full skala.

av NUWCE