Den största teknikbanken, Silicon Valley Bank, som ligger i Silicon Valley i Kalifornien strax söder om San Francisco, stängdes ner av myndigheterna under fredagen. Banken som är den största långivaren åt teknikföretag fick problem när kunderna tog ut sina pengar efter att det spreds uppgifter om att bankens aktiekurs störtdök.

I december, 2022, redovisade Silicon Valley Bank att man hade tillgångar för 2 biljoner kronor men bara ett par månader senare försökte man få in mer kapital genom att sälja av tillgångar och aktier. Genast kom uppmaningar från vissas investmentbanker på Twitter och LinkdIn att alla borde plocka ut sina pengar från banken och på bara några timmar hade banken tappat flera miljarder i värde på aktiemarknaden.

Det hela började med att många teknikföretag anställde tiotusentals programmerare och säljare i samband med att Covid-pandemin slog till. Företagen såg en enorm stigande marknad för online-handel och behövde personal och när man hade svårt att hitta folk så steg lönerna till skyhöga nivåer. När sedan pandemin avtog och allt fler började handla i fysiska affärer insåg teknikföretagen att man var tvungen att avskeda all överflödig personal för att få ner sina enorma lönekostnader.

Silicon Valley Bank finns i 7 länder, däribland Kina och Indien också. Det drabbar således många ekonomier och kommer med stor sannolikhet påverka världens olika centralbanker som under senaste året brottats med att få bukt med inflationen genom att höja bankräntorna. Nu kommer de istället tvingas sänka dem igen och då återstår bara politiska verktyg för att inte inflationen ska skena iväg.

Även en svensk regering och ekonomi kommer drabbas av detta och om vi har en proaktiv regering kan den agera redan nu, men så här långt har sittande regering inte visat någon större kompetens och förståelse för omvärldens ekonomier och har därför fattat undermåliga beslut så här långt.

Vårt tips är att hålla hårt i plånboken om inte regeringen kommer med ett rejält stödpaket som kan hålla den svenska ekonomin rullande.

av NUWCE