Senaste dagarna har flera ekonomer, riksbankschefen och ministrar intervjuats för att få svar på huruvida den senaste bank-kraschen i USA med Silicon Valley Bank i spetsen kommer påverka Sverige och svenska folket. Så här långt är det ingen som tror att det kommer märkas i våra plånböcker, men där behöver man nog analysera situationen ur ett större perspektiv.

Att några enskilda banker får likviditetsproblem påverkar inte oss direkt här i Sverige, men indirekt startar en kedja av reaktioner som faktiskt påverkar även oss. Den amerikanske presidenten Biden har gått ut och lovat att inga privata sparare eller småföretag kommer förlora sina pengar. Han lovade att staten kommer gå in och täcka upp insättningsgarantin som gäller.

Med det sagt ställer sig många frågan i USA om det gäller om fler banker kraschar eller om det finns någon gräns för hur många bankkunder man kan rädda? I USA har inflationen varit nedåtgående ett tag för att den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, höjt bankräntorna rejält senaste tiden. Just den höga takten på räntehöjningarna ligger till grund för att flera banker som köpte obligationer plötsligt fick likviditetsproblem när obligationerna tappade i vinstmarginal pga de höga räntorna.

Federal Reserve i USA.

Nu väntas Federal Reserve hålla tillbaka och kanske till och med sänka räntan något den närmaste tiden. Det kan få inflationen att stiga långsamt igen i USA. Ett uppbromsande från amerikanska riksbanken kommer påverka hur den europeiska centralbanken, ECB, kommer agera med sina planerade räntehöjningar. EU vill inte hamna i ett läge där räntorna är så höga här att exporten stannar av och att importen ökar. Det skulle få många europeiska företag att dra i handbromsen och kanske till och med behöva miljontals anställda.

European Central Bank, ECB

Till skillnad från USA och de flesta länderna i EU har Sverige haft en mycket svag tillväxt och en hög inflationstakt. Om ECB avvaktar med räntehöjningarna så kan inte heller den svenska Riksbanken längre ligga kvar på den höga räntan vi har idag. Ligger Sverige kvar på höga räntor kommer inflationen, som redan är hög, fortsätta stiga och vi på det skulle företagen importera inflation från andra länder. Eftersom Sverige har egen valuta kommer kronan falla rejält i värde mot Euron och Dollarn, vilket kommer medföra att det blir billigare att importera och svårt att exportera för svenska företag. Med skillnaden i valutans värde kommer de andra ländernas inflation förbättras och svenska inflationen bli värre. Även om det blir billigare för andra länder att köpa svenska varor så ökar inte tillväxten just på grund av det sjunkande värdet på kronan.

Med ännu högre inflation kommer matpriser, energi och bränsle bli ännu dyrare. Så här långt har inte den svenska regeringen visat något som helst intresse av att agera och förekomma den ekonomiska krisen, utan är mer inställd på att reagera i efterhand, precis som man gjort fram till nu i alla lägen. Medan andra länder i EU redan agerat kring matpriserna menar den svenska finansministern, Elisabeth Svantesson, att det inte är en bra idé, trots att man inte hade något emot att sänka bensin- och dieselpriserna.

Finansminister Elisabeth Svantesson

Så att påstå att bankkrisen i USA inte påverkar oss i Sverige är en mycket naiv inställning, speciellt med tanke på det är tydliga signaler från de olika riksbankerna. Men den här regeringen har hela tiden överskattat Sveriges ekonomiska förmåga och underskattat inflationen. Å andra sidan har regeringspartierna en sådan ekonomisk inställning och ideologi att man inte bryr sig om nämnvärt hur varje individ har det i Sverige, så länge de rikaste inte drabbas så är budskapet från statsministern och finansministern till resten av befolkningen att ”man får bita ihop!”.

av NUWCE