Efter att framgångsrikt ha rattat fram ett NATO-medlemskap för Finland så har den finska befolkningen valt att rösta bort sin socialdemokratiska statsminister, Sanna Marin. Trots att hon lyckats sätta landet på den internationella kartan de senaste åren verkar inte finländarna tycka att hon gjort tillräckligt i inrikespolitiken och för det egna folket.

Istället är det Samlingspartiet (motsvarande Moderaterna i Sverige) med partiledare Petteri Orpo som vann med 20,8% av rösterna. Även Sannfinländarna (SDs systerparti) fick mer än Socialdemokraterna med sina 20,1%. Sanna Marins parti fick fler röster än förra valet men 19,9% av rösterna räcker alltså inte till mer än att bli tredje största parti i Finland.

Detta innebär med största sannolikhet att Samlingspartiet kommer söka ett samarbete, likt Sverige, med Sannfinländarna som kan komma att ställa väldigt höga krav på invandringspolitiken i förhandlingarna. I dagsläget tyder allt på att det blir en högerextrem regering med extremt åtstramad invandringspolitik.

av NUWCE