Förutom att Trump-anhängare nu försöker likna åtalet av den förre presidenten med att även Jesus åtalades kring påsken, så menar väldigt många MAGA-anhängarna (dvs anhängare till Trumps förra kampanjslogan, Make America Great Again) att Trump är självaste Jesus som återkommit. Detta upprör en hel del amerikaner och kristna i andra länder.

I Israel firar man påsken, pesach, till minne av israels folks uttåg ur Egypten, men i år har detta hamnat i skuggan av den israeliska polisens våldsamma attack mot moskén al-Aqsa i Jerusalem mitt under muslimska Ramadan. Trots fördömanden från FNs generalsekreterare, Antonio Guterres, har polisen försvarat sig med att det var nödvändigt för att kunna gripa några palestinska ungdomar som påstods gömma sig i moskén. Filmklipp från händelsen, där man kan se polisen brutalt ge sig på och slå ner människor, får stor kritik även från israeliska invånare som nu är rädda för raketattacker från palestinska grupper i Gaza.

Även i Ryssland och Ukraina firar den ortodoxa kyrkan påsk, fast en vecka senare än vi i västvärlden, och den väntas bli som förra året när Ryssland sa nej till vapenvila under påsken, till Zelenskyjs och Ukrainas ilska. Även där försöker FNs Antonia Guterres vädja till vapenvila och fred med tanke på att krig representerar raka motsatsen till påskens budskap.

Förra året var det även påsk-upplopp i Sverige till följd av att dansken Paludan brände koraner. Detta blev startskottet för en debatt om både åsiktsfrihet och yttrandefrihet, samt NATO-medlemskap som idag visat sig ha lett till att Sverige som nation likställs med Nazityskland av Turkiet och andra muslimska länder.

Läs mer om påsken som tradition, religion och gemenskap i vår krönika.

av NUWCE