Förra veckan var det ännu en dödsskjutning på en skola i USA. Den här gången var det i Nashville i delstaten Tennessee. Efter skolskjutningen, där tre barn och tre lärare sköts till döds, gick många invånare ut på gatorna och protesterade mot vapenlagarna, däribland tre demokratiska lagstiftare för Tennessee. Som svar på detta har de andra representanterna i delstatsparlamentet röstat ut två av dessa tre demokrater med stor majoritet. Till och med president Joe Biden reagerade starkt på att detta blev svaret från politikerna men inga som helst åtgärder kring vapenlagarna.

Efter omröstningen framkom även att anledningen till att de två av dessa tre som röstats bort berodde på deras hudfärg och att den tredje var en vit kvinna. Nu reagerar många i USA på händelsen i båda lägren av det djupt polariserade landet.

Samtidigt som detta skett har guvernör DeSantis skrivit under en ny abortlag som förbjuder abort efter sjätte veckan, vilket många kvinnor och läkare anser vara helt orimligt då det är svårt att ens upptäcka en graviditet så tidigt. Och även om man upptäcker det så är det svårt att kunna ta sig till en delstat i närheten då dessa också har stränga abortlagar. Lagförslaget måste röstas igenom i Floridas kongress men som det ser ut nu finns det stöd då republikanerna har majoritet av platserna.

Floridas guvernör Ron DeSantis

Att rasismen och sexismen ökar starkt i USA, och eldas på av republikanska ledare som förra presidenten Donald Trump, guvernör Ron DeSantis och andra högt uppsatta politiker skakar många demokratiska väljare och framför allt kvinnor som anser att det inte ska vara upp till politikerna att bestämma över kvinnans kropp med hänvisning till att man är ”pro life”, samtidigt som man inte är ett dugg intresserade av att begränsa eller lagstifta nya vapenlagar, trots att USA har flest antar masskjutningar i världen med råge.

Hela landet är mer uppdelat än någonsin i modern tid och många sk röda delstater (dvs som styrs av republikaner) driver på om uppdelning av USA i två eller flera länder. Den här retoriken som drivs på av republikaner, eller rättare sagt Trump-anhängare, tas alltmer emot av SD-anhängare i Sverige. Om inte politikerna och media i Sverige tar detta mer på allvar redan nu kan det skapa enorma splittringar även här och hetsa till hat och hot och kanske till och med odemokratiska aktioner och lagstiftning som leder till mycket begränsad frihet och åsiktsfrihet för invånarna, för att inte tala om rasistiska och sexistiska lagar och uppdelning av landets befolkning utifrån kön, religion, ras, åsikt och sexuell läggning.

av NUWCE