Den svenska riksbanken höjer räntan till 3,5% för att försöka få bukt med inflationen. Redan i sommar väntas ännu en höjning eftersom man anser att det hittills inte haft så stor effekt för att få ner inflationen som ligger på 10% ner till uppsatta målet på 2%.

Prognosen för Sverige detta år är att landet kommer ligga sämst i EU pga att svenska folket har höga lån och stora skulder, men det är inte bara privatpersoner som ligger pyrt till, utan även företag och då främst inom fastighetsbranschen eftersom man har legat på rörliga räntor. Nu vill fastighetsbranschen försöka lägga kostnaderna på hyresgästerna genom höjda avgifter och hyror. Med tanke på att företagen gjort stora vinster under en lång period med negativ ränta så borde inte marknaden godkänna de höjda hyrorna. Istället borde fastighetsföretagen kunna ta av sina tidigare vinster när allt fler har det kämpigt ekonomiskt med låga lönelyft och dyrare matpriser.

En annan sektor som väntas drabbas är jordbrukare som ofta leasar maskiner och där leasing-kostnaden ökar med höjda räntor. Det kan innebära att maten kan komma att bli ännu dyrare i affären till slutkund, men även för skolor, äldreomsorg och sjukhus.

Regeringspartiet, Liberalerna, driver på om att Sverige ska införa Euron som en lösning på den dyrare levnadskostnaden och för att få ner inflationen, något som ifrågasätts av flera nationalekonomer. Det är inte rätt läge att gå med nu utan det borde man ha gjort när svenska krona och den svenska ekonomin var på topp.

av NUWCE