USA

3 april, 2023

Republikaner vill skapa kaos i USA

Under flera år har den amerikanska kongressen godkänt rekordhöga budgetar som har lett till en ökande statsskuld för USA. Detta beror i hög grad på att skatterna för de rika och företagen sänktes under Trumps presidentskap.

Nu vill de republikanska kongressledamöterna, speciellt de som stöder MAGA-rörelsen (Make America Great Again), inte godkänna höjningen av skuldtaket för budgetar som de själva röstade för tidigare år. Taktiken är att försöka vända befolkningens opinion mot den sittande presidenten Biden.

Enligt den fjortonde tillägget i den amerikanska konstitutionen har Biden dock rätt att gå förbi republikanernas nej eftersom deras agerande hindrar stöd för det allmännas bästa och kan leda till en situation där USA inte kan betala sina skulder. Republikanernas agerande kan också hota landets kreditvärdighet och därmed orsaka arbetslöshet för miljoner amerikaner.

Att höja skuldtaket betyder inte att USA tar på sig mer lån, utan att taket höjs så att redan tagna lån kan betalas tillbaka. Därför borde höjningen av skuldtaket inte vara förhandlingsbar. Ironiskt nog hade republikanerna problem med att höja taket tre gånger under Trumps tid vid makten, vilket ledde till en svagare amerikansk ekonomi. Nu hotar de med att inte gå med på höjningen av skuldtaket om inte nedskärningar görs inom sjukvården och skolan.

Som president och enligt sin ed är Biden skyldig att ignorera republikanernas invändningar i det här fallet. Om republikanerna skulle fortsätta att driva denna fråga vidare skulle högsta domstolen förmodligen stödja Bidens ståndpunkt.

I slutändan kan denna konflikt påverka Sverige och sätta vår redan svaga ekonomi på spel.

Dela denna artikel: