RYSSLAND

Putins nationalism risk för världskrig

President Vladimir Putin höll ett tal till nationen inför årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina, och det visade återigen hur farligt nationalism kan vara. Putin betonade att han skulle fortsätta offensiven i Ukraina och försvara människors liv, samtidigt som han anklagade västvärlden för att ha gjort allt för att starta krig. Han hävdade att Ryssland har försökt att lösa konflikten med diplomati, samtal och fredliga medel, men att västvärlden har avfärdat Rysslands närmanden och istället underblåst kriget. Putin anklagade också Ukraina för att ha startat kriget och att de försökt att få tag på kärnvapen.

Putin meddelade även att Ryssland pausar sitt deltagande i avtalet om kärnvapennedrustning, vilket är ytterligare ett tecken på hur farlig nationalism kan vara. Putin pratade även om vapentillverkning och att det ”finns en plan för detta i Ryssland”. Han betonade att utvecklingen av nya vapensystem fortsätter och att allt görs för seger.

Under talet kommenterade Putin också missnöjet från civilbefolkningen då soldater vittnat om att de inte fått sina utlovade betalningar. Putin meddelade att den ryska regeringen kommer att skapa en särskild statlig fond för familjer som förlorat anhöriga i kriget, men det är svårt att se det som någon tröst när Putin samtidigt kräver uppoffringar från soldater och folket när Ryssland nu ställer om både ekonomi och tillverkning till att vara en krigsnation. Det är viktigt att inte underskatta Putins farliga agenda och nationalismens förmåga att hota stabiliteten i världen, och risken för att starta ett nytt världskrig, denna gång med kärnvapen i full skala.


Politisk reporter lämnar Ryssland

Den svenske journalisten, Bert Sundström, som varit SVTs reporter i Ryssland i 20 år, lämnar nu landet. Sundström menar att landet under Putin blivit alltmer slutet och invånarna vågar inte svara på frågor som ställs. Han tycker att läget för landet och ryssarna ser mycket mörkt ut och förutspår att landet är på väg att bli en diktatur där det är svårt att göra ett bra jobb som journalist.

Allt som rapporteras i statliga televisionen och tidningar är starkt kontrollerat och Putin styr helt innehållet och hur det rapporteras. Ingen kritik får riktas mot vare sig Putin eller dennes politik, än mindre ifrågasättas när det kommer till det pågående kriget i Ukraina.

Sverige och EU skulle behöva göra en inventering bland de politiska partierna för att undersöka vilka som stöds ekonomiskt och propagandamässigt från Ryssland och Putin då det starkt påverkar och saboterar demokratin i våra länder.

Dela denna artikel: